Kosten isolatie vervangen

Stel: je betrekt een nieuwe woning en hij is geïsoleerd. Hartstikke mooi natuurlijk. Tot je erachter komt dat de isolatie flink verouderd is. Het kan zijn dat het isolatiemateriaal gedateerd is, en daardoor niet zo goed presteert als de materialen die we vandaag de dag gebruiken. Ook kan het zijn dat de isolatie gebrekkig uitgevoerd is, of naar beneden gezakt. Dan is je huis nog steeds niet lekker warm en betaal je ook nog altijd meer dan nodig is voor je energie. Dan kan het zeker de moeite waard zijn om een vervanging van de isolatie te overwegen. Je kunt er dan voor zorgen dat de isolatie dit maal wél goed gebeurd. En je kunt gebruik maken van modernere en vooral effectievere isolatie materialen. Beter voor je wooncomfort en je energierekening.

Welke isolatiematerialen zijn sowieso verouderd?

Wellicht vraag je je af of de isolatie van jouw huis nog wel voldoet aan de huidige standaard. Een eenvoudige manier om hier achter te komen is door te achterhalen in welk tijdvak de isolatie plaatsvond. Met name de isolatiematerialen en methoden voor spouwen uit de jaren tachtig zijn inmiddels echt wel achterhaalt. Men maakte destijds gebruik van UF-schuim, steenwol en kunststof parels. In de jaren tachtig waren deze materialen heel goed en modern, maar inmiddels zijn er veel betere materialen beschikbaar. Tegenwoordig gebruikt men het veel beter isolerende en vochtregulerende PUR schuim, EPS parels of Glaswol.

Hoe weet ik of mijn spouwmuurisolatie juist is aangebracht?

Als jouw woning wel met de juiste materialen is geïsoleerd kun je toch twijfels hebben over de kwaliteit. Misschien ervaar je nog steeds dat onbehaaglijk gevoel van kou, of je hebt last van doorslaand vocht. Dan kan het heel goed zijn dat de isolatie verkeerd is aangebracht of in de loop der tijd is gaan zakken in de muur. Dit kan na verloop van tijd spontaan gebeuren. Delen van de muur kunnen daardoor niet meer goed geïsoleerd zijn waardoor je nog steeds last hebt van kou in huis en hoge stookkosten. Maar hoe weet je nu of jouw isolatie nog wel intact is? Je kunt natuurlijk niet door de muren kijken. Hiervoor kun je het beste een isolatiebedrijf inschakelen. Zij kunnen door middel van een warmtecamera namelijk wel ‘in’ de muur kijken. De camera kan de temperatuurverschillen in de muur zichtbaar maken en op basis daarvan kan men al gauw concluderen welke plaatsen goed of minder goed geïsoleerd zijn.

Het verwijderen van spouwmuurisolatie

Zelf de spouwmuurisolatie verwijderen is eigenlijk geen optie. Niet alleen weet je waarschijnlijk niet goed hoe je dit aan moet pakken, de kans is zelfs groot dat je serieuze schade toebrengt aan de buitenmuur. Scheuren die je veroorzaakt kunnen uiteindelijk door gaan werken in de rest van het huis. Als er tijdens het werk schade ontstaat zal dit meteen gerepareerd moeten worden. De kosten die hier aan vast zitten kunnen enorm hoog zijn. Om dit soort drama’s te voorkomen kun  je het verwijderen en vervangen van de isolatie beter uitbesteden aan een ervaren professional. Die zal precies weten op welke plaatsen in de muur een aantal stenen verwijderd moeten worden. Vervolgens zal hij op de juiste plaatsen in de buitenmuur een aantal gaatjes boren. Via deze gaatjes en wordt het isolatiemateriaal uit de muur gezogen. Het isolatie bedrijf zal de bakstenen vervolgens weer keurig terugplaatsen en via de gaatjes in de muur de spouw opnieuw vullen met een deugdelijk isolatiemateriaal.

Wat kost het?

Bij het vervangen van de spouwmuurisolatie komt wel het één en ander kijken. In de eerste plaats moet het oude materiaal verwijderd worden. Vervolgens moet de nieuwe isolatie aangebracht worden. Dit zijn twee aparte procedures waar je ook los voor moet betalen. Het is echter prettig om te weten dat een vervanging van de isolatie meestal zal leiden tot een betere en vooral gezonde leefomgeving. Een huis met doorslaand vocht is namelijk een broedplaats voor schimmels en daarmee schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast levert een goed geïsoleerd huis en een flinke besparing op je energierekening.

Prijsopbouw

Als je een isolatie laat vervangen moet je in de eerste plaats rekening houden met de arbeidskosten. Bij het vervangen van een isolatie zullen waarschijnlijke meerdere mensen ingezet worden. Daarnaast betaal je voor de materiaalkosten: het gebruik van de benodigde apparaten en uiteraard ook het isolatiemateriaal. Ten slotte betaal je hoogstwaarschijnlijk afvoerkosten. Hiermee bedoelen we de afvoer van het restproduct: het opruimen van het oude isolatiemateriaal. Zie onderstaande tabel voor een prijsindicatie per aantal m2.

 

Isolatie verwijderen Per m2
Spouwisolatie verwijderen € 23,- tot € 30,-

Welke keuzes beïnvloeden de prijs

Er zijn verschillende keuzes die de prijs beïnvloeden. Je bepaalt natuurlijk zelf welk materiaal je terug laat plaatsen. Dit kan een redelijk goedkoop materiaal, maar ook een duurder middel zijn. Je hebt dit zelf in de hand. Als de isolatie niet in de hele muur slecht is, kun je er soms ook voor kiezen om alleen het slechte gedeelte te vervangen of aan te vullen. Met behulp van een warmtecamera kunnen zulke plekken opgespoord worden. Een isolatiebedrijf zal vervolgens wel in kunnen schatten of een gedeeltelijke isolatie in jouw geval zinvol is.

Bespaartips voor het vervangen van je isolatie

Besparen op het vervangen van je isolatie kan vooral door het maken van de keuzes die passen bij jouw budget. En gelukkig is dit goed mogelijk, zolang je je maar goed voorbereid. Voordat je alles laat vervangen kun je beter eerst een expert laten beoordelen wat er precies moet gebeuren. En als de boel toch helemaal vervangen moet worden kun je kiezen voor een betaalbare nieuwe isolatie, erop vooruit ga je in ieder geval.

Vergelijk offertes

De beste manier om te besparen op het vervangen van een isolatie is door een goed isolatiebedrijf te kiezen. En met ‘goed’ bedoelen we een bedrijf wat betrouwbaar is, goede kwaliteit levert en niet de hoofdprijs vraagt. Er zijn namelijk heel wat bedrijven die hun diensten tegen de meest uiteenlopende prijzen aanbieden. Als je goedkoop uit wilt zijn kun je het beste bij meerdere bedrijven een offerte aanvragen. Je doet dit heel eenvoudig via onze website. Dit is geheel vrijblijvend en kosteloos. Als je de offertes naast elkaar legt kun je door middel van vergelijking snel achterhalen welk aanbod het goedkoopst is.

Ontvang offertes op maat

Vraag gratis meerdere offertes op van isolatiefirma's in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.