Kosten bodemisolatie

Heb je last van een vochtige vloer in je woning? Heb je veel last ongedierte in het huis en staat de schimmel op de muren? De kans is groot dat de oorzaak hiervan een natte kruipruimte is. In veel kruipruimtes staat het hele jaar door water. En dit heeft vervelende gevolgen voor de rest van het huis. Het vocht zorgt niet alleen voor kou, maar ook voor minder welkome bewoners in je huis. Schimmels en bacteriën, muggen en zelfs slakken zijn dol op vocht en dus ook op jouw woning. Dit alles kan voor heel wat ongezonde leefomstandigheden zorgen. Het vocht uit de vloer zorgt ook vaak voor stankoverlast. Kort samenvattend: een natte kruipruimte maakt je huis niet bepaald frisser. En het kan ook nog eens voor serieuze schade zorgen. Zeker houten vloeren zijn niet bepaald bestand tegen al dat optrekkende vocht en zullen krom trekken of zelfs wegrotten. Voor je eigen gezondheid en de conditie van het huis is het dus heel verstandig om voor eens en voor altijd af te rekenen met die natte kruipruimte door te kiezen voor een goede bodemisolatie.

Hoe wordt de bodemisolatie aangebracht?

Een bodemisolatie houdt in dat de bodem van de kruipruimte wordt bedekt met een isolatiemateriaal. Dit materiaal wordt door middel van een spuit over de bodem geblazen. Deze methode is bijzonder effectief. Al na enkele weken zal het vocht uit het huis trekken en de vloer weer helemaal droog zijn. Schimmels en andere ongezonde organismen hebben niet langer vrij spel en zullen het hazenpad kiezen. En die vervelende muffe lucht is gelukkig verleden tijd. Een bodemisolatie is dus een investering in je huis en de gezondheid van jou en je medebewoners.

Wat is het verschil tussen bodemisolatie of vloerisolatie?

Wellicht vraag je je af wat nu eigenlijk het verschil is tussen het isoleren van de bodem of de vloer. In beide gevallen wordt namelijk isolatiemateriaal in de kruipruimte aangebracht. Het verschil is dat bij een vloerisolatie het materiaal aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht en bij een bodemisolatie op de bodem van de kruipruimte. Bij een bodemisolatie bescherm je de kruipruimte dus tegen het vocht wat de kruipruimte binnen wil dringen vanuit de grond onder het huis. Voor een bodemisolatie kies je dus alleen als je problemen hebt met vocht. Als het puur om het behoud van warmte gaat kun je beter een vloerisolatie nemen.

Wat kost een bodemisolatie nu eigenlijk?

Een bodemisolatie is een relatief goedkope vorm van isolatie. Maar het is wel een vorm van isolatie die je alleen kiest als het gaat om vochtproblemen in je kruipruimte. Het is dus eigenlijk je enige optie. En wel een optie die je maar beter kunt kiezen, zelfs als de kosten hoger waren geweest. Je kunt immers niet de gezondheid van jou en je dierbaren op het spel zetten. Als je even wat geld uitgeeft aan een bodemisolatie voorkom je problemen waar je later veel meer geld aan kwijt zou zijn.

Prijsopbouw

De totaalprijs voor een bodemisolatie hangt af van meerdere factoren. Is het oppervlak van de vloer groot of klein? Het standaardtarief wordt meestal per meter gerekend. Dus hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs uit zal vallen. Wat verder meespeelt is de bereikbaarheid van de kruipruimte.  Moet er bijvoorbeeld gebroken of gesloopt worden? En dan hebben we nog de ruimte waarin gewerkt kan worden. Als de kruipruimte erg smal is, zal het werk een grotere uitdaging zijn, meer tijd kosten en dus ook doorwerken in de prijs. Verder moet je natuurlijk rekening houden met de gebruikelijke kosten voor materiaal, arbeid en voorrijkosten.

 

Bodemisolatie Kosten per 40 m2
Isolatiefolie €1550,-
isolatiechips €710,-

Welke keuzes beïnvloeden de prijs

Een bodemisolatie laat je doen omdat het nodig is. Voor een gezond leefklimaat en voor een goede conditie van het huis. Keuzemogelijkheden zijn er als het gaat om het isolatiemateriaal. Je kunt kiezen voor een relatief goedkoop materiaal, maar er zijn ook opties in andere prijsklassen. Ze zijn allemaal effectief tegen vocht, maar een aantal ervan hebben een hogere isolatiewaarde als het gaat om warmtebesparing. Een goedkoop materiaal is bijvoorbeeld folie. Maar het spreekt voor zich dat folie het vocht weliswaar buitenhoudt, maar totaal niet isoleert. Als je een echt isolerend materiaal wilt kun je dan beter kiezen voor bijvoorbeeld isolatieparels, die houden ook de warmte in het huis. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Bespaartips voor een bodemisolatie

Als je een isolatiebedrijf uitkiest doe je er verstandig aan om rekening te houden met de voorrijkosten. Hoe verder een bedrijf bij jou uit de buurt zit, hoe groter de reisafstand en de voorrijkosten. Beperk je dus liever tot de bedrijven die gevestigd zijn in jouw regio. Als een bodemisolatie nodig is, kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor een subsidie. Een bodemisolatie valt namelijk binnen de categorie ‘energiebesparende maatregelen’. En dan kun je soms een deel van de kosten vergoed krijgen. Voor meer informatie hierover kun je het beste even contact opnemen met je gemeente. Want niet geschoten is altijd mis.

Vergelijk offertes

De beste manier om te besparen op een bodemisolatie is door deze uit te laten voeren door een goedkoop bedrijf. Maar vergeet niet dat goedkoop in dit geval niet altijd goed is. Een slecht uitgevoerde isolatie levert je immers niets op. Je bent dan geld kwijt aan de isolatie en zal deze vervolgens weer moeten laten vervangen. Zo’n situatie kun je gelukkig voorkomen door je goed te laten informeren. Stel gerust kritische vragen. En zoek eens wat informatie over het bedrijf op internet. Vaak kun je wel lezen welke ervaringen mensen hebben met een bepaald bedrijf. Op basis daarvan krijg je meestal een goed beeld van de expertise en professionaliteit van een bedrijf. Als je een selectie hebt gemaakt van goed presterende bedrijven kun je ze benaderen voor een offerte. Vraag er gerust meerdere aan. Bijvoorbeeld via onze website. Dan kost het je niets en je bent nergens toe verplicht. Als je de verschillende offertes hebt ontvangen kun je ze naast elkaar leggen en de meest voordelige eruit kiezen.

 

Ontvang offertes op maat

Vraag gratis meerdere offertes op van isolatiefirma's in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.