Kosten muurisolatie

Je herkent het wel. Van die huizen waarin je het maar niet lekker warm krijgt. Misschien jouw eigen woning wel? Je blijft maar draaien aan die verwarmingsknop, maar het huis blijft koud aanvoelen. Onaangenaam, en ook onnodig duur. Want al die verspilde warmte moet je wel betalen. Dus heb je genoeg van die hoge rekeningen? Dan is je huis misschien wel toe aan een goede muurisolatie. Huizen die na 1976 gebouwd zijn hebben namelijk een lege ruimte in de muur, de zogenaamde ‘spouw’. Deze ruimte leent zich uitstekend voor een isolatie. Wellicht vraag je je of dat niet heel ingewikkeld is, je kunt die muur niet zomaar ‘openbreken’. Wees gerust, dat is ook helemaal niet nodig. Het isolatiemateriaal is namelijk vloeibaar. Bij een muurisolatie, ook wel ‘spouwmuurisolatie’ genoemd, worden er gaatjes geboord in de buitenmuur. Via die strategisch geboorde gaatjes wordt het isolatiemateriaal onder hoge druk in de spouw gespoten. Het klinkt heel eenvoudig, en dat is het ook. Een goed isolatiebedrijf doet dit met gemak binnen één dag. En omdat er geen verbouwing nodig is, blijven de kosten van deze investering relatief laag.

We kiezen er bewust voor om hier te spreken van een ‘investering’. Je investeert namelijk in de toekomst. Een toekomst met meer wooncomfort, lagere energierekeningen en een huis wat meer waard is. Want een goede muurisolatie maakt je huis een stuk aantrekkelijker voor kopers en zorgt voor een significante waardevermeerdering van je woning. Maar een spouwmuurisolatie betekent ook een investering in de toekomst van de aarde. Want een energiezuiniger huis is minder belastend voor het milieu. En als je dan bedenkt dat je die investering al in no-time terugverdient met de besparing op je energierekening, vraag je je af waarom je hier niet veel eerder aan had gedacht.

Hoe verloopt een muurisolatie?

Een muurisolatie is zeer eenvoudig. Via een paar gaatjes wordt de holle ruimte in de muur opgevuld met isolatiemateriaal. Je kunt kiezen uit meerdere soorten materiaal. Het meestal gangbaar zijn glaswol en isolatiekorrels. Deze materialen zijn relatief goedkoop, isoleren uitstekend en zijn vochtwerend. Als je wat meer te besteden hebt kun je echter ook voor een duurder opvulmateriaal kiezen: PUR schuim. Dit schuim biedt absoluut de best mogelijke isolatie voor jouw woning. Niet alleen houdt het de warmte uitstekend binnen en het vocht buiten, ook geluidsoverlast zal sterk afnemen. Voor veel mensen is deze geluidswerende eigenschap een reden om voor dit materiaal te kiezen.

Wat kost het?

Een muurisolatie is ten opzichte van veel andere vormen van isolatie niet duur. Er hoeven weinig kosten te worden gemaakt voor het aanbrengen van de isolatie. Een paar gaatjes boren is eigenlijk alles. En er hoeft niets gebroken, gesloopt of weer opnieuw afgewerkt te worden. Je betaalt dus voornamelijk voor de kosten van het isolatiemateriaal en de arbeidskosten. En dat maakt een muurisolatie voor veel mensen erg aantrekkelijk en eigenlijk onmisbaar voor iedereen die graag op een goedkope manier wil besparen.

 

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Als je de muren van je huis wilt laten isoleren zijn er zeker keuzemogelijkheden. Deze hebben vooral betrekking op het isolatiemateriaal. Er zijn materialen in elke prijsklasse. Als je alleen het allergoedkoopste vulmateriaal kunt betalen vraag je je misschien af of het de moeite wel waard is. Daar kunnen we kort over zijn: ook dan is een muurisolatie nog buitengewoon zinvol. Een muurisolatie zorgt namelijk altijd voor een flinke besparing in je stookkosten.

Prijsopbouw

Voor een muurisolatie moet je rekening houden met verschillende prijsbepalende aspecten. Uiteraard betaal je voorrijkosten. Doorgaans komt dit neer op 0,19 cent per kilometer. Hoe dichterbij het bedrijf zit, hoe goedkoper je uit bent. Denk hier dus aan als je op zoek gaat naar een uitvoerder. Dat kan aardig wat schelen in de kosten. Verder betaal je uiteraard voor de kosten van het werk: de arbeidskosten. Ten slotte betaal je voor de materiaalkosten. Dit zijn de kosten van het opvulmateriaal en de kosten van het materieel wat gebruikt wordt voor het aanbrengen ervan.  De totaalprijs van een spouwmuurisolatie voor een oppervlak van 65 vierkante meter zal neerkomen op een prijs tussen de €1.050 en €1.450. Wellicht wil je graag weten met hoeveel m2 je rekening moet houden. Daarom hebben we hieronder een tabel opgesteld met daarin het gemiddelde aantal m2 per woningsoort.

 

Woningtype Aantal m2
Vrijstaande woning 150 m2
2 onder 1 kap woning 100 m2
Rijtjeshuis 90 m2
Appartement 30 m2

Bespaartips

Ook het isoleren van je muur betekent dat je kosten moet maken. En het liefst houdt je die zo laag mogelijk. Bedenk echter wel dat het hier gaat om een investering die je vrij snel terug zult verdienen, en waar je heel veel plezier van gaat hebben. Kies dus gerust een isolatievorm die past bij jou budget. Kun je een beter en duurder isolatiemateriaal betalen? Doe het dan gerust, je haalt de kosten er sowieso uit. Ben je toch op zoek naar mogelijkheden om te kunnen besparen? Informeer dan eens bij de gemeente of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. De overheid stelt in sommige gevallen subsidie beschikbaar voor mensen die hun huis energiezuiniger willen maken. Wellicht kun je hiervoor in aanmerking komen en een deel van de kosten vergoed krijgen.

Vergelijk offertes

De meest voor de hand liggende manier om te besparen op een muurisolatie is natuurlijk door het kiezen van een goedkope uitvoerder. En dan natuurlijk wel één die de juiste kwaliteit levert. De beste manier om zo’n topbedrijf te vinden is door verschillende offertes aan te vragen bij meerdere isolatiebedrijven. Dit kan via onze website. Zo’n offerte aanvragen kost jou meestal helemaal niets en je bent nergens toe verplicht. Je kunt gewoon vrijblijvend meerdere offertes vergelijken en zelf bepalen welk aanbod geschikt is voor jouw budget. Maar omdat ‘goedkoop’ natuurlijk niet alles zegt, is het ook belangrijk om te weten of de uitvoerder wel beschikt over de juist expertise. Met een beetje zoekwerk op internet kun je al gauw achterhalen over welk bedrijf de meningen positief zijn, en over welke wat minder. Maak hier dus vooral gebruik van. En als je graag eerst in gesprek gaat met een bedrijf moet je dit vooral doen. Vragen staat immers vrij. Even een belletje of mailtje kan je heel wat wijzer maken. En aan de reacties kun je vaak heel goed merken of je te maken hebt met een professioneel en klantvriendelijk bedrijf aan wie je de muurisolatie met een gerust hart over kunt laten.

Ontvang offertes op maat

Vraag gratis meerdere offertes op van isolatiefirma's in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.