Kosten plafondisolatie

In de huizen die vlak na de oorlog werden gebouwd werd weinig tot geen aandacht besteedt aan geluidsisolatie. Vooral appartementen hebben hieronder te lijden. In de ruimte tussen de woningen zit namelijk een holle ruimte die fungeert als een klankkast. Alle geluiden worden hierdoor versterkt. Als de bovenburen muziek aan hebben of rondlopen kan dit jouw leven als onderbuur al snel tot een hel maken. Gelukkig is hier heel eenvoudig wat aan te doen. Een goede plafondisolatie kan ervoor zorgen dat je niet langer wakker ligt van babygehuil, de ruzie van de buren of het blaffen van een hond. En als je niet zozeer last hebt van geluidsoverlast kun je evengoed profiteren van een plafondisolatie. Het zal er namelijk voor zorgen dat warmte veel beter in jouw woning blijft hangen omdat het niet via het plafond ‘verdwijnt’. Je zult dit ook terugzien op je energierekening die door zo’n relatief kleine aanpassing flink wat lager uit zal vallen.

Soorten plafondisolatie

Je kunt isolatie aan laten brengen in de vorm van platen. Het nadeel hiervan is dat je dan het plafond open moet breken. Na het aanbrengen van de isolatie zal je het plafond weer moeten dichten en afwerken. Dat maakt deze methode duur en tamelijk ingrijpend. Veel eenvoudiger is een isolatie met cellulose vlokken, glaswol of PUR schuim. Dit isolatiemateriaal wordt net als bij een spouwmuurisolatie via gaatjes in het plafond in de scheidingsruimte gespoten. Deze methode is snel, meestal is het werk binnen een dag al klaar. Prettig is bovendien dat het plafond gewoon kan blijven zitten. De meeste mensen kiezen daarom ook voor deze methode.

Wat kost een plafondisolatie?

De kosten hiervan kunnen nogal uiteenlopen. Het hangt een beetje af van het soort isolatie wat je kiest. Een isolatie met behulp van plaatmateriaal is weliswaar effectief, het hele plafond zal eruit moeten. En daarna moet er een nieuw plafond in. Het isolatiebedrijf maakt dan meer materiaalkosten. Ook duurt de klus langer, waardoor er meer arbeidsuren in gaan zitten. Dit zal je merken aan de kosten. Een isolatie via gaatjes naar binnen blazen is dan heel wat sneller en voordeliger. Dan spelen nog de kosten van het gekozen materiaal mee. Als je een isolatie aan wilt brengen in verband met geluidsoverlast kies je waarschijnlijk voor een zeer dempend materiaal zoals cellulose vlokken. De prijs hiervan ligt echter wel hoger dan  voor PUR schuim en glaswol>

Isolatiemateriaal Oppervlak Totaalprijs
Cellulose vlokken 100 m2 €1500,-

Prijsopbouw

De prijsopbouw van een plafondisolatie hangt samen met meerder factoren. Zoals we eerder al aangaven speelt mee wat je wilt bereiken met de isolatie. Wil je geluid bestrijden of de warmte in je huis behouden? Afhankelijk daarvan kies je een isolatiemateriaal en methode. De isolatiemethode met platen is nu eenmaal arbeidsintensiever dan de methode met opvulling. En dit werkt door in de prijs. Aan de andere kant: de goedkopere opvulmethode is niet per definitie voordeliger als je op zoek bent naar een goede geluidisolatie. Je kiest dan namelijk voor een effectief geluiddempend isolatiemateriaal zoals cellulose vlokken.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Voor een plafondisolatie zijn heel wat keuzes die de prijs zullen beïnvloeden. Een isolatie met plaatmateriaal is duur als het gaat om arbeidskosten en afwerking. Een isolatie die via gaatjes in het plafond wordt geblazen is in theorie goedkoper. Maar omdat een plafondisolatie meestal wordt uitgevoerd om een einde te maken aan geluidsoverlast zal het opvulmateriaal van een hoge kwaliteit cellulose vlokken zijn. Uiteindelijk kan dit dan net zo duur uitvallen. De echte keuze heeft dan ook meer met het beoogde doel, van de isolatie dan met de uiteindelijk prijs te maken. Als je voor cellulose vlokken kiest heb je wel een isolatiemateriaal wat niet schadelijk is voor de gezondheid. En het mooie is dat het ook nog eens biologisch afbreekbaar is. Als het klimaat een belangrijk afweging voor je is, kun je met een gerust hart kiezen voor cellulose vlokken.

Bespaartips voor een plafondisolatie

Op een plafondisolatie besparen is niet eenvoudig. Je hebt een bepaald doel voor ogen, en op grond daarvan kies je voor een methode en een materiaalsoort. Als je de warmte in het huis wilt behouden kun je echter wel kiezen voor een goedkoper isolatiemateriaal. De praktijk wijst echter uit dat een plafondisolatie meestal niet wordt gekozen als besparing op energiekosten maar als een oplossing voor geluidsoverlast. En dan ben je al snel wat duurder uit omdat de het isolatiemateriaal nu eenmaal niet goedkoop is. Maar uiteindelijk ben je dan wel het beste geholpen en hoef je niet langer wakker te liggen vanwege geluidsoverlast. En waar je sowieso op bespaart is ruzie. Want geluidsoverlast is de nummer één oorzaak van burenruzies. Bekijk het daarom eens van die kant.

Vergelijk offertes

Als de geluiden van de buren je tot wanhoop drijven kan een plafondisolatie een verademing zijn. Maar het is wel belangrijk dat dit in één keer goed aangebracht wordt. Als de isolatie verkeerd uitgevoerd wordt ben je veel geld kwijt aan het herstel en het opnieuw uitvoeren van de isolatie. Dat kun je voorkomen door meteen een goed bedrijf in de arm te nemen die het ook nog eens voor een hele mooie prijs kan doen. Om zo’n goed bedrijf te vinden kun je het beste eens kijken welke isolatiebedrijven gevestigd zijn in jouw directe omgeving. Je wilt natuurlijk niet teveel geld kwijt zijn aan voorrijkosten, dus houdt het bij de bedrijven die in jouw regio zitten. Als je wat namen hebt verzameld kun je ze eens opzoeken op internet en kijken wat de resultaten zijn. Vaak stuit je dan wel op ervaringsverhalen van voormalige klanten. Als hieruit blijkt dat een waardeloos bedrijf is, kun je het meteen afschrijven. Zijn ervaringen positief? Dan kun je het betreffende bedrijf een offerte laten sturen. Dit is kosteloos en geheel vrijblijvend. Verzamel meerdere offertes om een duidelijk beeld te krijgen van de gangbare tarieven. Het is heel handig om hiervoor onze website te gebruiken. Je krijgt ze dan zo snel mogelijk naar je toe gestuurd. Door te vergelijken kun je dan al snel helder krijgen bij welk bedrijf je goedkoop uit bent voor een effectieve plafondisolatie.

 

Ontvang offertes op maat

Vraag gratis meerdere offertes op van isolatiefirma's in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.