Kosten dakisolatie

Telkens weer die torenhoge energierekening terwijl je heus geen grote stroomverbruikers in huis hebt staan. Hoe kan dat toch? Misschien omdat je warmte verspild als gevolg van een slechte isolatie. Misschien heb je wel een spouwmuurisolatie, maar merk je toch dat je veel stookt en het huis niet lekker warm wordt. Dit kan komen doordat het dak niet, of slecht geïsoleerd is. Je denkt er in eerste instantie niet aan maar juist via het dak gaat heel veel warmte verloren. Dit is heel eenvoudig te verklaren. De warme lucht stijgt immers altijd op, richting het dak. En als het dak de warmte niet binnen kan houden kun je stoken wat je wilt, via het dak vertrekt de warmte zo weer naar buiten. Heel vervelend als de stookkosten hierdoor hoog blijven en het huis koud aan blijft voelen. Waarom dan niet een keer het dak van je woning goed laten isoleren? Je zult direct het resultaat merken. Een warmer huis, een lagere energierekening, en een beter milieu. Want ook het milieu heeft baat bij lagere stookkosten. We weten immers allemaal: hoe minder energieverspilling, hoe minder uitstoot van CO2.

Hoe werkt het isoleren van een dak?

Muren lijken vaak op elkaar, ook al kunnen ze in afmeting verschillen. Daken daarentegen heb je in alle soorten en maten. Schuine daken, platte daken, en natuurlijk alles daar tussen in. Dit heeft ook gevolgen voor de isolatie. Elk dak vraagt weer om een andere vorm van isolatie. En wat voor het ene dak werkt, werkt helemaal niet voor het andere. Grofweg kunnen we al deze methodes wel onderverdelen in de ‘warme dak’ methode en de ‘koude dak’ methode. Bij ‘warm dak’ wordt de isolatie aan de buitenkant van het dak aangebracht. Bij de koude methode wordt alleen de binnenkant geïsoleerd. Deze laatste methode is een veelgebruikte aanpak. Het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak aanbrengen lijkt een eenvoudige klusje, maar schijn bedriegt. Je moet er namelijk voortdurend op letten dat élk plekje afgedicht wordt. Als je een stukje mist, is de kans groot dat vocht en kou via die plek toch het huis binnen kunnen komen en flinke schade aanrichten. Een professioneel isolatiebedrijf maakt vaak gebruik van meerdere isolatiematerialen. Er wordt plaatmateriaal aangebracht en kieren worden met schuim dichtgespoten. Zo wordt niets aan het toeval over gelaten.

Wat kost het?

Het is heel moeilijk om een algemene uitspraak te doen over de kosten van een dakisolatie. Dit is namelijk vooral afhankelijk van het soort dak dat jij hebt. Is het bijvoorbeeld een schuin dak of een plat dak? En is het oppervlak groot of juist klein? Zelfs de hellingshoek van het dak kan nog invloed hebben op de prijs van een dakisolatie. En is het dak goed toegankelijk of niet? Laat je echter niet afschrikken door al deze factoren, een dakisolatie betekent immers altijd dat je flink gaat besparen op je energierekening. De kosten van de investering heb je er in een mum van een tijd uit. En vanaf dat moment houdt je geld over voor andere leuke dingen.

De prijsopbouw van een dakisolatie

De totaalprijs van een dakisolatie bestaat uit meerdere factoren. Je moet rekening houden met voorrijkosten, arbeidskosten, materiaalkosten, maar in veel gevallen ook breek- en sloopwerk. En dan moet de isolatie vaak ook nog afgewerkt worden. Als je de buitenkant van het dak laat isoleren zullen er ook steigers gehuurd moeten worden, die zullen ook meegenomen worden in de totaalprijs. Die totaalprijs zal ergens tussen de €2.250 en €3.150

zitten, ervan uitgaande dat het dak ongeveer 60 m2 is. Hieronder vindt je een tabel met daarin de gemiddelde prijs per isolatiemateriaal, per m2.

 

Soort dakisolatie Gemiddelde prijs per m2
Glaswol Vanaf €10
Isolatieplaten Vanaf €12

Welke keuzes hebben invloed op de prijs

Zeker bij een dakisolatie zijn heel veel keuzes die de prijs kunnen beïnvloeden. Om te beginnen de keuze voor isolatie aan de buitenzijde van het dak, of aan de binnenzijde. En dan natuurlijk nog de keuze voor een bepaald isolatiemiddel. Er zijn verschillende materialen beschikbaar. Die hebben allemaal weer andere eigenschappen en voor- en nadelen. Als je gekozen hebt voor een bepaald materiaal kun je vaak nog kiezen voor een bepaalde dikte. Deze dikte hangt gewoonlijk samen met de kwaliteit van de isolatie. Uiteraard geldt dan: hoe dikker, hoe duurder. Verder maakt het nog heel veel uit voor welke isolatiemethode je kiest. Als je nooit op zolder komt kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit is veel eenvoudiger dan een dakisolatie, maar heeft hetzelfde gunstige effect op het leefklimaat in de rest van het huis eronder.

Bespaartips

We bespraken hierboven al de vele keuzemogelijkheden bij een dakisolatie. Het voordeel hiervan is dat je de dakisolatie zo duur kunt maken als je zelf wilt. Wil je liever niet al teveel geld kwijt zijn? Dan kun je kiezen voor een goedkoper isolatiemateriaal of een isolatie van de zoldervloer. Wil je de waarde van je huis een boost geven en het maximale halen uit je dakisolatie? Dan kun je buitenkant van het dak laten isoleren. Je hebt het zelf in de hand. Een andere handige manier om te besparen is checken of je in aanmerking komt voor een subsidieregeling. De overheid komt jou graag tegemoet bij het energiezuiniger maken van je woning. In sommige gevallen kun je dan een deel van de kosten vergoed krijgen. Neem hiervoor contact op met de gemeente, zij kunnen je hier alles over vertellen.

Vergelijk offertes

De beste tip om te besparen is echter het kiezen van een kwaliteitsbedrijf wat de isolatie tegen een gunstige prijs uit kan voeren. Omdat er geen echte regels zijn omtrent de prijzen van dakisolatie zal je merken dat de tarieven per bedrijf enorm uiteenlopen. Zo kan het bestaan dat je voor exact dezelfde klus bij het ene bedrijf 40% minder betaalt. Uiteraard wil je dan wel dat ‘ene’ bedrijf vinden. Omdat het in eerste instantie nogal lastig is om te beoordelen welk bedrijf voordelig is en welke niet, raden we je aan om gewoon even een offerte op te vragen. Bij zoveel mogelijk isolatiebedrijven in jouw regio. Zo’n offerte aanvragen is zo gebeurd. Je doet het gewoon via onze website. Dat kost niets en is helemaal vrijblijvend. En je kunt ze heel eenvoudig met elkaar vergelijken om te zien welk aanbod het beste aansluit bij jouw wensen en budget.

Ontvang offertes op maat

Vraag gratis meerdere offertes op van isolatiefirma's in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.