Kosten asbest verwijderen voor isolatie

Wanneer je bepaalde onderdelen van je woning gaat isoleren is het altijd van belang om stil te blijven staan bij de mogelijke aanwezigheid van asbest. Asbest kan zich op verschillende plaatsen in je huis bevinden. Het bekendste voorbeeld zijn uiteraard de asbesthoudende golfplaten, maar wist je ook dat er zich asbest in de spouwmuur kan bevinden? In al deze verschillende gevallen zal je er voor het isoleren voor willen kiezen om de asbest te laten verwijderen. Let op, in bepaalde gevallen is dit zelfs verplicht. Ga jij ook je woning beter isoleren, maar heb je te maken met asbest en wil je precies weten met welk kostenplaatje je dan rekening dient te houden? Wij vertellen er je op deze pagina graag alles over!

*Tip:

→ Benieuwd naar de exacte prijs? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale isolatiebedrijven.

Hoeveel kost asbest verwijderen?

Vroeger werd er niet zelden gebruik gemaakt van asbest in een poging om de woning energiezuiniger te maken. Dit zorgde er voor dat de temperatuursverschillen tussen binnen en buiten de woning vooral tijdens de wintermaanden groter moesten uitvallen dan bij een totaal niet geïsoleerde woning het geval was. Door de jaren heen is evenwel duidelijk geworden welke niet onaanzienlijke gevaren asbest met zich meebrengt waardoor ze in bepaalde gevallen zelfs verplicht moet worden verwijderd. Met welke kosten je op dit vlak rekening moet houden is afhankelijk van situatie tot situatie. We hebben in eerste instantie alvast even de gemiddelde kosten op een rijtje gezet afgaande op een bepaalde oppervlakte.

 

Verwijderen van asbest Gemiddelde kostprijs
Bij een oppervlakte tot 35 vierkante meter Tussen 800 & 1.000 euro
Bij een oppervlakte tot 40 vierkante meter Tussen 900 & 1.100 euro
Bij een oppervlakte tot 50 vierkante meter Tussen 1.050 & 1.450 euro
Bij een oppervlakte tot 70 vierkante meter Tussen 1.500 & 2.000 euro

Ben je van plan om je dak te voorzien van nieuwe isolatie, maar moet er worden vastgesteld dat er sprake is van asbesthoudende golfplaten? In dat geval zal je er eveneens voor willen kiezen om deze te verwijderen. De kostprijs waar je dan rekening mee moet houden is:

Asbest verwijderen uit golfplaten Gemiddelde kostprijs
Van 1 tot 10 vierkante meter Tussen 550 & 650 euro
Van 11 tot 20 vierkante meter Tussen 650 & 750 euro
Van 21 tot 30 vierkante meter Tussen 750 & 800 euro
Van 31 tot 50 vierkante meter Tussen 760 & 810 euro

Bron: kosten asbest

De prijsopbouw van asbest verwijderen

Een bekend voorbeeld van asbest als isolatiemateriaal gaat schuil in het feit dat ze vaak werd toegepast in spouwmuren. Het verwijderen van deze asbest is noodzakelijk omdat er anders geen eigentijdse isolatie kan worden in geplaatst die geen gevaar vormt voor de gezondheid. De prijsopbouw voor het laten verwijderen van deze asbest bestaat in principe uit drie onderdelen. De arbeidskost is met 70 procent de grootste. 20 procent van de kosten is vereist voor het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt en de resterende 10 procent gaat naar de voorrijkosten en het afvoeren van het asbesthoudend materiaal.

Factoren die de prijs van asbest verwijderen kunnen beïnvloeden

Wanneer je, je woning wil voorzien van nieuwe isolatie en je wordt geconfronteerd met de aanwezigheid van asbest zijn er verschillende factoren die een directe of indirecte invloed kunnen hebben op het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. Het betreft hier de volgende zaken:

Factor 1: De hoeveelheid asbest

De eerste factor die zeer belangrijk is, is uiteraard de hoeveelheid asbest. Samen met het type asbest zal deze de basis leggen voor het kostenplaatje waar je rekening mee moet houden. Sta er op dit vlak ook altijd bij stil dat de asbest zich niet op één en dezelfde plaats moet bevinden. Wanneer er asbest wordt vastgesteld in je woning is de kans dan ook zeer groot dat deze in verschillende onderdelen werd gebruikt. Een specialist kan hier uitsluitsel over geven.

Factor 2: De plaats waar de asbest zich bevindt

De bekendste plaats waar asbest zich bevindt is uiteraard het dak. Wist je echter dat asbest vroeger ook vaak in de spouwmuur werd gestopt? Dit is vaak minder duidelijk zichtbaar, maar daarom niet minder schadelijk, in tegendeel. Om er bovendien zeker van te kunnen zijn dat je nieuw en eigentijds isolatiemateriaal kan plaatsen moet de asbest ook uit deze ruimte verwijderd worden. De plaats waar de asbest zich bevindt kan een grote impact hebben op het kostenplaatje. Dit geldt misschien nog wel in het bijzonder voor wanneer het de spouwmuur betreft.

Interessante bespaartips

Een investering doen in nieuwe isolatie voor je woning kan er reeds voor zorgen dat je wordt geconfronteerd met een stevig kostenplaatje. Wanneer er dan ook nog eens moet worden vastgesteld dat er sprake is van asbest kunnen de kosten pas echt de pan uit swingen. Het kan gelukkig ook anders. Door rekening te houden met de onderstaande bespaartips wordt investeren in een verbeterde en gezondere isolatie voor jouw woning een stukje voordeliger.

  • Laat alle asbest in één keer verwijderen. Is er niet alleen sprake van asbest in je dak, maar bijvoorbeeld eveneens in de spouwmuur? In dat geval is het altijd op financieel vlak het interessantst om ze allemaal samen te laten verwijderen. Je betaalt dan uiteraard wat meer, maar de kostprijs per onderdeel ligt aanzienlijk lager.
  • Kies voor een specialist uit de buurt. Net zoals het merendeel van de vakmannen zal ook iemand die de asbest komt verwijderen voorrijkosten in rekening brengen. Deze kosten kan je evenwel op eenvoudige wijze drukken door te kiezen voor een specialist uit jouw omgeving. De gemiddelde voorrijkost is gelegen tussen de 0,50 en 1 euro.
  • Recht op kwantumkorting of niet? In bepaalde gevallen kan je aanspraak maken op een zogenaamde kwantumkorting. Deze korting kan oplopen tot een aantrekkelijke 10 procent en wordt verkregen op het ogenblik dat je er voor kiest om samen met een tweede persoon het karwei aan hetzelfde bedrijf toe te kennen.

Tot 30% besparen op asbest verwijderen?

Wil jij de asbest in je woning laten verwijderen zodat je, je huis beter, eigentijdser en bovendien ook gezonder kan laten isoleren? In dat geval kunnen we je tot slot alleen maar aanraden om offertes op te vragen bij meerdere partijen. Het opvragen van verschillende offertes en deze met elkaar vergelijken kan er namelijk zomaar voor zorgen dat er een (extra) besparing tot 30 procent kan worden gerealiseerd.

 

Ontvang offertes op maat

Vraag gratis meerdere offertes op van isolatiefirma's in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.